27. februarja je bila predstavitev pravilnega nabiranja, sušenja in skladiščenja zelišč.

Med drugim sta povedala:
– zelišča se nabirajo v papirnato vrečko ali še bolje v košaro,
– največ zdravilnih učinkovin najdemo pri ročno pridelanih zeliščih. Pri industrijski pridelavi se rastlinam dodaja rastne in cvetne hormone.
– zelišča sušimo do 35 °C, saj pri večji temperaturi eterična olja izparijo,
– sušimo v temnem, suhem, prepišnem prostoru. Pri tem pazimo, da se ponoči na rastlinah ne nabira rosa ali kondenz.
– Zelišča shranjujemo v papirnih vrečkah ali v leseni embalaži. Nikakor v steklenih posodah.
– Kakor poznamo škodljive kombinacije med hrano, pijačo in zdravili, so tudi škodljive kombinacije med zelišči in zdravili. Npr. antidepresive se ne uživa ob grenivki.
– Čaj se kuha v emajlirani posodi. Spije se ga v 20 minutah po vretju.

ZLATA JE VREDNO ZDRAVILO, KI ZDRAVJE OHRANJA IN NE TISTO, KI BOLEZEN IZGANJA.

Zeliščne čajne mešanice, vazeline, mazila in tinkture je mogoče naročiti neposredno pri Zeliščni kmetiji Kalan: 03/ 5795 011 ali 041 311 884, e-pošta: zelisca@siol.net.

Z veseljem Vam bodo svetovali.

 

Zdravilna zelišča – predavanje Milana in Vikice Kalan
Verified by MonsterInsights